top of page

Biyopsi vaka örnekleri sayfanın alt kısmındadır

Radyofrekans ablasyon.jpg
Instagram Postları GÜNCEL  Kopyası.jpg

PANKREAS BİYOPSİSİ

Pankreas aslında biyopsisi teknik açıdan kolay olmakla birlikte, karın boşluğunda derinde yer alması ve çevresinde damarlar, sinirler ve safra yolları bulunması nedeniyle girişimsel radyologlar tarafından iğne biyopsisinden endişe edilen bir organdır. Halbuki iğne biyopsisi deneyimli ellerde yapıldığında, komplikasyon oranı düşük, hastanede kalış süresi kısa, ağrı oluşturma ihtimali az olan, günübirlik yapılabilen bir biyopsidir. 

Diğer taraftan pankreasın bu kritik yerleşimi nedeniyle cerrahi olarak biyopsisi hem teknik olarak zor hem de tüm karnın cerrahi olarak açılmasını gerektirmesi nedeniyle ilk planda tercih edilen bir yöntem değildir. Ameliyat ile biyopsi daha uzun yatış gerektiren, bu nedenle günübirlik yapılamayan, genel anestezi gerektiren, kesi ve dikişler nedeniyle kozmetik sonuçları iyi olmayan, kaçak-vs gibi komplikasyonları risk olarak barındıran bir biyopsi olması nedeniyle, iğne biyopsileri ile karşılaştırıldığında, iğne biyopsilerinin hasta konforu açısından çok daha konforlu olduğu söylenebilir. 

Son yıllarda EUS eşliğinde yapılan biyopsiler de pankreas biyopsisi için kullanılan bir yöntemdir. Ancak sınırlı kullanım alanı olması ve trucut biyopsiye imkan vermemesi nedeniyle sadece özelleşmiş merkezlerde güvenli olarak yapılabilmektedir.

Pankreas iğne biyopsisi 

LOKAL ANESTEZİ --- GÜNÜBİRLİK UYGULAMA --- DİKİŞSİZ VE KESİSİZ ---AĞRISIZ İŞLEM --- İŞE DÖNÜŞÜ KISA

Pankreas iğne biyopsisi neden yapılır?

Pankreas biyopsisi genelde pankreas içerisinde saptanan bir kitlenin iyi ya da kötü huylu olup olmadığını araştırmak için yapılmaktadır. Pankreasta kanser gibi kötü huylu hastalıklar olabileceği gibi tüberküloz (verem), IgG4 hastalığı, enfeksiyon, pankreatit vb gibi kötü huylu olmayan hastalıklar da mevcuttur. Bu ayrımı yapmak için biyopsi yapılmaktadır. Ayrıca pankreas biyopsisi ile alınan parçalardan genetik profilleme - genetik analiz gibi tetkikler de çalışılabilmektedir.

Pankreas biyopsisi nasıl yapılır?

Pankreas biyopsisi ultrason veya tomografi kılavuzluğunda gerçekleştirilen lokal anestezi kullanılarak yapılan bir parça alma işlemidir. İşlem sırasında hasta ağrı hissetmemektedir. Parça alma işlemi hazırlık sonrasında 15-20 dakika sürmektedir. İşlemden sonra hastalar 2 saat süreyle takip edilmektedirler.

Pankreas biyopsisinin riskleri nelerdir?

Pankreas biyopsisinde tüm biyopsilerde olduğu gibi kanama riski mevcuttur, ancak bu risk %5'den düşük olup emin ellerde son derece güvenlidir. Kanama ihtimalini daha da düşürmek adına hastanın kullandığı kan sulandırıcıların işlem öncesinde uygun sürelerde kesilmesi gerekmektedir.

Vaka örnekleri 

Pankreas biyopsisi1.jpg
Pankreas biyopsisi2.jpg
Pankreas biyopsisi3.jpg
bottom of page