top of page
20201223_184522 (2).jpg

Kemosaturasyon

Kemosaturasyon tedavisi karaciğer kanserleri ve metastazlarında kullanılan ve en son geliştirilmiş yeni nesil bir tedavi metodudur. Amerika ve İngiltere başta olmak üzere bir çok ülkede son yıllarda başarı ile uygulanmaktadır. Ülkemizde de yeni tanınmaya başlanan bu tedavi yöntemi yeterlilik almış gelişmiş merkezlerde ekip çalışması ile uygulanabilen kompleks bir tedavi metodudur.

Kemosat1.jpg

Kemosaturasyon nedir?

Kemosaturasyon tedavisi, karaciğer içerisine gelen ve karaciğer dokusundan çıkan kan akımının kesilerek, yani karaciğerin normal yollarla kalpten gelen kan dolaşımı ile temasının kesilerek, bunun yerine karaciğeri vücut dışarısından bulunan bir pompaya bağlayarak gerçekleştirilen bir tedavi metodudur. Bu yöntemde, dışarıda bulunan bir pompa ile karaciğere gönderilen kan dolaşımı içerisine melfalan adı verilen bir kemoterapi ajanı eklenmekte, karaciğerden geri dönen kan içerisinden ise kullanılmış olan melfalan filtre edilmektedir. Bu sayede ilaç sadece karaciğer içerisinden geçirilmekte, işlem sırasında aktif filtrasyon ile verilen kullanılmış ilaç geri alınmaktadır.

20201213_094517.jpg
Kemosat2.jpg

Kemosaturasyonun avantajları nelerir?

Kemosaturasyon tedavisi, kemoembolizasyon (TAKE) ve radyombolizasyon (TARE) gibi diğer girişimsel işlemlerden sonra geliştirilmiş yeni nesil bir tedavi işlemidir. Bu işlemin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz;

1. Bu tedavide, karaciğer dokusunda irili ufaklı ne kadar tümör var ise hepsi hedeflenmektedir. TAKE, TARE gibi işlemlerde karaciğer dokusundaki bir bölgede bulunan tümör dokusu hedeflenerek tedavi edilmeye çalışılır, ancak kemosaturasyonda tüm doku hedeflendiği için PET/CT veya MRG'de görülemeyecek kadar küçük tümörler bile tedavi edilmiş olur. TARE, TAKE işlemlerinde karaciğerin sağ ve sol lobunu ayrı ayrı tedavi etmek gerekirken kemosaturasyonda tüm loblar aynı anda tedavi edilmiş olur.

2. Verilen ilaç karaciğer dokusunda bırakılmaz, geri alınır, bu nedenle ilaca bağlı yan etki görülme ihtimali çok düşüktür. Aktif filtrasyon sistemiyle işlem sonunda karaciğer içerisinden geçirilen ilaç, karaciğeri yeniden normal dolaşıma sokmadan önce  pompa tarafından geri alınır. 

3.Damar tıkayıcı özelliği yoktur. Özellikle TAKE gibi işlemlere karaciğerdeki kitlelerin tedavisi sırasında bu kitlelerin damarlarında da mikro ve makro düzeyde tıkanmalar oluşur. Bu aslında tedavide istenmeyen bir durumdur. İşte kemosaturasyon tedavisinde verilen ilaçla birlikte bir damar tıkama işlemi gerçekleşmez.

4. Tek seferde tüm karaciğer tedavi edilebilir ve tekrar tekrar uygulanabilir. TARE ve TAKE tedavisinde karaciğerde dağılmış lezyonların ayrı ayrı seanslarda tedavi edilmesi gerekmektedir. Birden fazla lezyona aynı senasta müdehale edilmesi çoğu zamana mümkün olmamaktadır. Tek seferde tüm karaciğerin tedavi edilmesi ise kemosaturasyon işleminde mümkündür. Ayrıca hastalara kemosaturasyon işlemi birden fazla kere uygulanabilemektedir. 

5.Diğer tedavilerin yapılmasına engel değildir. Gerektiğinde kemosaturasyon işlemi sonrasında gerekli durumlarda ablasyon veya embolizasyon işlemleri lüzum etmesi halince bu tedavilerin yapılmasına veya metastazektomi enilen operasyonların yapılmasına engel değildir.

about_2.jpg

Kemosaturasyon nasıl yapılır?

Kemosaturasyon tedavisi anjiografi ünitesine, genel anestezi ile gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. İşlem öncesinde bazen 1 gün, bazen 2 gün önceden yatış yapılarak hasta hazırlığı yapılmaktadır. Tedavi aşamaları şu şekildedir;

1.Hasta anjio odasına alınarak gerekli hazırlıklar yapılarak anestezi uzmanı tarafından uyutulur.

2.Kasık ve boyun damarlarından iğne deliğinden girilerek karaciğerin giriş ve çıkış damarlarına ulaşılır (Daha sonra ciltten giriş yapılan bu yerlerde iz kalmayacak, dikiş atılmayacaktır)

3.Karaciğerin giriş ve çıkış damarları (sistemik damarlar) anjioda kullanılan özel birtakım balonlarla kapatılarak karaciğerin kalpten gelen ve kalbe dönen kan akımı kesilir. Daha sonra karaciğerin giriş ve çıkış damarları anjio odasında daha önceden hazırlanmış bir pompaya bağlanır.

4.Pompa karaciğer içerisinden kan döngüsünü sağlarken, yani karaciğer içerisinden kan alımı geçirilirken, yine bu pompa vasıtasyla karaciğere melfalan adı verilen kemoterapi ilacı verilir. Bu sayede melfalan ile tüm karaciğer dokusu yıkanmış olur. 

5.İşlem sonunda karaciğer içerisinde dolaşan melfalan özel bir filtrasyon sistemi ile karaciğerden geri alınarak dokudan uzaklaştırılır.

6.Karaciğerde melfalan kalmadığında karaciğer giriş ve çıkışlarındaki kapaklar açılarak karaciğerin yeniden normal dolaşıma katılması sağlanır. Yani işlem sonunda karaciğer pompadan ayrılarak normal kalp dolaşımından kanlanmaya başlar.

7.İşlem sonlandırılır. Hasta yoğun bakıma alınarak uyandırılır. Kısa süreli takip sonrasında hasta servise alınarak serviste takip edilir.

InShot_20211219_225533856.jpg

Kemosaturasyon ekibi kimlerden oluşur?

Kemosaturasyon Ekibi

Bir kemosaturasyon ekibinde olmazsa olmaz ekip üyeleri kimlerdir?

1. Girişimsel onkoloji uzmanı

2. Anestezi uzmanı 

3. Medikal onkoloji uzmanı

4. Yoğunbakım uzmanı

5. Anjio teknisyeni

6. Anestezi teknisyeni

7. Perfüzyonist

8. Yoğun bakım hemşiresi

9. Onkoloji hemşiresi

10. Girişimsel radyoloji hemşiresi

11.Teknik destek elemanı

Radyofrekans ablasyon.jpg
Kemosat servis.jpg

Tedavi sonrası hasta nasıl takip edilir?

Kemosaturasyon işleminden sonra hasta duruma göre 6 saat ile 1 gün arasında yoğun bakımda takip edilirler. Yoğun bakımda hasta uyanık bir şekilde takip edilmektedir. Genel durum kontrolleri yapıldıktan sonra hastalar onkoloji servisine alınırlar. Bu aşamda işlemin anestezi ve girişimsel radyoloji tarafında teknik kısmı bitse de medikal onkolojide devam eden takip süreci başlamaktadır. Özellikle işlemden sonra hastalarda gelişebilecek olası kan sayımı düşüklükleri ve olası karaciğer fonksiyonlarındaki yükselme nedeniyle gözetim altında kalırlar. Genellikle birkaç gün içerisinde hastalar taburcu olabilmektedirler. 

20151007_182600 (2).jpg

Tedavi sonrası görüntülemer nelerdir?

Kemosaturasyon işlemi öncesinde mutlaka hastalarda PET/CT ve MRG gibi görüntüleme yöntemleri kullanılarak tedavi öncesi son durum değerlendirilmelidir. Tedavi bitiminden sonra ortalama 6-8 hafta içerisinde PET/CT veya MRG gerçekleştirilerek tedavi yanıtı ve karşılaştırma yapılmaktadır. Erken dönem sonuçların neticesine göre bazen hastalara birden fazla tekrarlayan kemosaturasyon işlemi yapılabilmektedir.

Kemosaturasyon için bize ulaşın...

Dr. Metin Çevener, MD, EDIR

Medicana International Hospital

Beylikdüzü/İstanbul

Tel: +90 506 031 7506

E-mail: metincevener@gmail.com

bottom of page